
  

  

British Showjumping Horse Boots/Leg Protection Ruling 

The following FEI ruling is applicable for the following British Showjumping competitions: 

 Senior British Novice Second Rounds and Finals 

 Senior Discovery Second Rounds and Finals 

 Senior Newcomers Second Rounds and Finals 

 Senior Foxhunter Second Rounds and Finals 

 Talent Seekers Qualifiers and Finals 

 All pony Competitions 

 All horse and pony Age classes 

 Children on Horses 

 All Amateur competitions (as of 01/01/2020) 

 All Club & Just for Schools classes (as of 01/01/2020) 

  

 

 The total maximum weight of equipment allowed to be added to a horse’s leg; front or hind (single or multiple 
boots, fetlock rings, etc.) is 500 grams. 

 All hind leg protections must have a maximum interior length of 16cm and a minimum exterior width of 5cm. 

 The inside protection must be smooth and the fixings must be made of non-elastic Velcro type fasteners with no 
hooks or straps permitted. 

 The rounded rigid part of the protection must be placed around the inside of the fetlock. No additional elements 
may be used in conjunction with the protection.  

 Hind boots for classes under this rule that have an extra flap for protection should be allowed providing the flap is 
soft and clearly intended for protection only. 

 Fetlock rings may be used in addition for protective purposes providing they are properly adjusted and providing 
the total weight of equipment on the horse’s leg does not exceed 500 grams. 

 No additional element may be used in conjunction with the protection as detailed above. 

Failure to comply will incur disqualification 
 

 

 

 



  

  

Update to Rule 102.14     Boots & Bandages on horses and ponies (including but not limited to Tendon boots, Brushing 

boots & Fetlock boots) with rigid or semi-rigid plastic or foam inserts concealed or not concealed underneath the inner lining 
and or boots that apply or have the potential to apply direct pressure to the tendon are not permitted to be used anywhere 
on the showground. Failure to comply will incur disqualification. Disqualification from either the competition or disqualification 
from taking any further part in the show will be at the discretion of the Stewards or Lead Official in accordance with Rule 96. 

Not Allowed                                                    Not Allowed                                              Not Allowed 

                


